Teknoloji

Bin yıl boyunca tek fotoğraf çekecek kamera: Millennium Camera

Önümüzdeki 1000 yıl içinde dünyanın nasıl değişeceğini merak etsek de bu, zaman yolculuğunun veya ölümsüzlüğün sırrı keşfedilmedikçe hiçbirimizin bilemeyeceği bir zaman dilimidir. Ancak Tucson, Arizona’daki deneysel bir filozof, her şeyi yakalamayı ümit eden bir cihaz geliştirdi. Milenyum KamerasıO geliştirdi.

Arizona Üniversitesi araştırma görevlisi Jonathan Keats , bu kamerayla 1000 yıllık bir dönemin fotoğrafının çekilmesi fikrini öneriyor. Bu işlem, bir kamera için nispeten kolay bir tasarımdır ve 24 karatlık ince bir altın levha üzerinde, içinden ışığın çelik bir direk üzerindeki küçük bir bakır silindire çarpabileceği iğne büyüklüğünde bir delikten oluşur.

Kameranın içinde, ışıkla solacak olan yağlı boya pigment gül kök boyasının ince katmanlarıyla kaplanmış, ışığa duyarlı bir yüzey bulunmaktadır. Ancak bunun doğru oranda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şimdilik yalnızca bilinçli bir iddiadır.

Tumamoc Tepesi’ndeki Desert Lab araştırmacılarının yardımıyla kamera, ziyaretçilerin oturup gelecek hakkında düşünmeye teşvik edildiği, Tuscon’daki Star Pass mahallesine bakan bir bankın yanına yerleştirildi.

Ancak dikkatle tasarlanmış bir kamerayla bile, gelecekte kimsenin teorik olarak üretebileceği görüntüyü görebileceğinin garantisi yok.

Keats yaptığı açıklamada, “Bin yıl uzun bir süre ve bunun işe yaramamasının birçok nedeni var” dedi. “Kamera bin yıl sonra ortalıkta olmayabilir. Doğanın güçleri ve insanın idari veya cezai kararları kameranın uzun süre dayanamamasına neden olabilir.”

Ancak Keats’in, kameranın bin yıl sonra da hayatta kalması durumunda neler gösterebileceğine dair bazı fikirleri var. Zirveler gibi görüntü özellikleri çoğunlukla keskin görünürken, binalar gibi daha kolay değişen özellikler bulanıklaşacaktır. Ayrıca kameranın 1000 yıl sınırından önce açılmamasının da çok önemli olduğu söylenerek, “Bu süre içinde açarsak hayal gücü azalır” deniliyor. Keats, kameranın insanları, nüfus artışını ve doğal çevreyle olan bağlılığımızı hesaba katarak gelecek için en iyi planı nasıl yapabilecekleri konusunda düşünmeye teşvik edeceğini umuyor.

Keats, “Çoğu insan gelecekte ne olacağına dair oldukça karamsar bir görüşe sahip” diyor. “İnsanların Tucson’un 1000 yıl sonra bugün gördüğümüzden çok daha kötü bir versiyonunu görebileceğini hayal etmek kolay ama bunu hayal edebiliyor olmamız da kötü bir şey değil. “Bu aslında iyi bir şey çünkü bunu hayal edebilirsek, başka neler olabileceğini de hayal edebiliriz ve bu bizi geleceğimizi şekillendirmek için harekete geçmeye motive edebilir.”

Keats, Çin’in Chongqing kentine, Los Angeles’taki Griffith Park’a ve Avusturya Alpleri’ne daha fazla kamera kurmayı planlıyor: “Bu proje bunun dünyanın birçok yerinde yapılmasına bağlı. “Umarım bu, gelecek nesiller için Dünya gezegeninin yeniden tasarlanması yönünde gezegensel bir sürece yol açacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu