İş

Engelli Vatandaşlar Üreterek Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Kayseri’de engelli vatandaşların üye olduğu Erciyes Engelliler Kooperatifi’nde (EREK) üretilen kıyafet ve iş elbiseleri ile ekonomiye katkı sağlanıyor. Türkiye’de bir örneği olmayan ve kurulduğu günden bu yana 1 milyon TL ciro yapan kooperatifin hedefi, fabrika kurarak üretim ağını genişletmektir.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in değer verdiği projeler arasında yer alan kadın kooperatifleriyle birlikte engelli vatandaşların istihdama dahil edilmesi amacıyla kurulan Erciyes Engelliler Kooperatifi engelli vatandaşların umudu oldu. 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci geçirerek yürüme yeteneğini kaybeden Kadir Can Gökalp’in başkanlığını yaptığı ve 10 engelli üyesi bulunan kooperatif, peluş oyuncak bebekle üretime başladı ve kısa sürede polar ceket üreterek ürün ağını geliştirdi. , bez çantalar, eşarplar, bereler ve iş elbiseleri. . Kuruluşundan bu yana 1 milyon TL ciroya ulaşan ve aralarında Erciyes Anadolu Holding’in de bulunduğu 15 firmaya üretim yapan kooperatifin amacı fabrikalaşarak daha büyük kapasitede faaliyet göstermek.

Eski Askeri Hastane binasında üretime devam eden kooperatif hakkında bilgi veren Erciyes Engelliler Kooperatifi Lideri Kadir Can Gökalp, kendilerine bu imkanı sağlayan Vali Gökmen Çiçek’e teşekkür ederek kooperatiflerinin Türkiye’de ilk ve tek olduğunun altını çizdi. Gökalp, “Valimiz Gökmen Çiçek’in öncülüğünde Türkiye’nin ilk ve tek engelli kooperatifi kuruldu ve eski askeri hastanenin içinde yer alıyoruz. Burada benim gibi tekerlekli sandalyeli 10 arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Öncelikle profesyonel bebekler dediğimiz öğretmen, doktor ve hemşirelerle çalışıyoruz.” Peluş bebekler ürettik. Tam işi öğrenirken yüzyılın felaketiyle, depremle karşılaştık. Oyuncak işini bıraktık ve deprem bölgesine yardım etmemiz gerektiğini düşündük. Deprem bölgesine atkı ve bere yaptık. Tüm engelli dostlarımızla birlikte gönüllü olarak atkı ve bere yaptık ve herhangi bir maddi gelir elde etmedik. “Orada Valimiz Gökmen Çiçek bizden polar ceket yapmamızı istedi. Oradan döner dönmez polar ceket imalatına başladık. Engelli arkadaşlarımızla birlikte gönüllü olarak polar ceket yaptık. Adıyaman bölgesine götürdük. Daha sonra da polar ceket imalatına başladık. İşi öğrenmeye başladık” dedi.

“Hedefimiz fabrika kurmak”

Hedeflerini anlatan Gökalp, “Hiçbir arkadaşımız dokumayı bilmiyordu, kumaşı bilmiyordu. Desen yapmayı, kumaş kesmeyi, makinede dikmeyi bilmiyordu. Şimdi hepsini öğrendik. Çok iyi biliyoruz.” peki nedir ne. Artık hepimiz işini profesyonelce yapan bireyler olduk. Burada halkın eğitimi çok değerli.” Bize destek verdiler, işi öğrettiler. Artık şirketlere iş yapabilecek duruma geldik. Elbise ve iş elbiseleri üzerine birçok ürünü üretip gerekli yerlere ulaştırıyoruz. Amacımız artık organize sanayi bölgesine taşınıp orada büyük bir fabrika oluşturmak. Üretime katkı sağlamak istiyoruz. Şu anda üretime katkı sağlıyoruz ancak daha büyük kapasitede çalışmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“Yaptığımız işten memnunuz”

Kooperatif üyesi Hatice Erdal ise, “Burada çalışmak çok güzel bir duygu. Tüketen değil, üreten tarafta olmak çok güzel bir duygu. O yüzden yaptığımız işten memnunuz. Hayat devam ediyor. Herkes için. Amacımız bu hayatı daha keyifli yaşamak. Engellilerin de hayatı daha keyifli.” “Onlara keyifli bir yaşam sürmek için önlerine çıkan fırsatlardan yararlanmalarını tavsiye ediyorum” dedi. – KAYSERİ

niksarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu