Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem nedeniyle atılan adımları paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Depremden etkilenen Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ.

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren 669 bin 562 mükellefin 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerin ertelendiği belirtilen yazıda, ibraz edilecek beyanname ve bildirimlerin son teslim tarihi 2020 yılına uzatıldı. 15 Ağustos 2023 tarihi ile bu beyanname ve bildirimler üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresinin 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi.

2023 yılı 1. aralıklı vergi dönemine ait kesintili vergi beyannamelerinin kabul edilmeyeceğinin belirtildiği yazıda şu bilgilere yer verildi:

“Ayrıca bu illerde toplam 2 milyon 166 bin 685 motorlu taşıtlar mükellefi de erteleme düzenlemesinden yararlanacak. 11 ilde mücbir sebep açıklanan yaklaşık 37.1 milyar liralık vergi ödemelerini 6 ay erteliyoruz. Taksitlerin vadesi Mart, Mayıs ve Temmuz 2023’te ödenecek. Mücbir sebebin sona ermesini müteakip son ödeme tarihini Ağustos, Ekim ve Aralık 2023’e erteliyoruz. Ayrıca bu yerlerde ikamet eden borçluların vergi dairelerine olan borçları gerekli kurallara uymak kaydıyla en fazla 24 ay vadeye kadar vade farkı olmaksızın taksitlendirilebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı yardım kampanyalarına yapılan ayni veya nakdi bağışların, ilgili yılın vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak değerlendirilebileceği belirtilen yazıda, tüm gelir ve kurumlar vergisinde indirim yapılacak. depremzedeler için Türk Kızılayı ve AFAD Başkanlığı tarafından açıklanan hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımlar. Mükelleflerin indirim yapabileceğinden bahsedildi.

Paylaşımda, bu mükelleflerin işletmelerinde bulunan veya dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemelerinin AFAD’a veya AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanması halinde bu bağışların tamamının bedelsiz olarak mahsup edilebileceği belirtildi. Bağış ve yardımlardan KDV hesaplanmayacağı, bağışa konu mallar üzerinden de işletmeler tarafından KDV indirilebileceği kaydedildi.

İl AFAD müdürlüklerinin koordinasyonunda, ücretsiz konaklama hizmeti veren işletmelerden KDV ve konaklama vergisi talep edilmeyeceği ve bu işletmelerin serbest harcamalarını gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterebilecekleri, kelimeler kullanıldı:

“Depremden etkilenen illerimizde akaryakıt satışlarında belge düzenini kolaylaştırıcı tedbirler alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde ilan edilmiştir. 2023 yılı sonuna kadar katma değer vergisi oranını yüzde 1’e indirdik.

yalihuyuk-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu