Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 bütçesine ilişkin siyasi parti grupları adına konuşmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tamamlandı.

HEDEP Kümesi adına konuşan Muş Milletvekili Sezai Temelli, hükümetin finansal okuryazarlık eğitimine ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda hazırladıkları broşürü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sunacağını söyledi.

Temelli, hükümetin makroekonomik verilerde kısa sürede mucizevi sonuçlar öngördüğünü iddia ederek, “Bütün bunlarda bir tutarsızlık var. Siz bakanlığa rasyonalite kavramıyla başladınız. Sayın Nebati’nin dönemini irrasyonel bir dönem olarak nitelendirdiniz. Nebati Bey’e haksızlık ettiğinizi mi düşünüyorsunuz? Bu çok ciddi bir mantıksızlık.” “Politika önerileriniz var ama hangisi mantıksız?” dedi.

Bakan Şimşek, “Enflasyonun nedeni ücret artışlarıdır” dedi. Temelli, işçilerin aldığı payların bu kadar düştüğü bir yerde ne kadar fiyat artışının enflasyona yol açabileceğini sordu.

Hükümet, “Vergiyi tabana yayalım” dedi. Telaffuzunu dile getirdiğini belirten Temelli, “Vergiyi tabana yayıyorsunuz, taban perişan. Bence artık vergiyi tavana yayın, biraz daha yukarıya bakın.” Şu şekilde konuştu:

“Cesaretinizden dolayı sizi tebrik ediyorum”

İYİ Parti Kümelenme Başkanvekili Erhan Usta, Bakan Şimşek’e hitaben, “Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’ye gelmeniz için size çok baskı yaptı. Baştan beri çok çekingen davrandınız ama sonradan gelmeyi kabul ettiniz. Başarılar diliyorum, başarılar diliyorum” dedi. Yüreğinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. Çünkü bu kadar zor bir ortamda bu bir görevdir.” Ne yaptığının farkındasın.” dedi.

Usta, “Dünya genelinde enflasyon oranlarındaki artışın Türk ekonomisini etkilediği” yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Yüksek enflasyon var, cari açık var, bütçe açığı var. Türkiye ciddi bir ikiz açık içinde, nasıl olur da” dedi. Bu ikiz açığı yönetebilecek misiniz, kaç ülkede rezerv para birimi yok, açığı yönetebildiniz mi, dedi.

Hükümetin “cari açığın çözümünü Gabar petrolüne bağladığını” belirten Usta, “Gabar Dağı’ndan petrol gelsin, teşekkürler. Cari açıkla nasıl mücadele edeceğiniz konusunda piyasanın sizden önemli beklentileri var. ” söz konusu.

3-4 yıl içinde kamu bankalarına 500 milyar liraya yakın para aktarılacağını belirten Usta, “Yanlış politikaların bütçeye maliyeti bize 500 milyar lira geldi. Şeffaflığa ne kadar önem verdiğinizi biliyoruz. Kamu bankalarına 298 milyar lira gayrinakdi tahvil. Bir taraftan bütçeden, “Kamu bankalarını alttan para, kağıt vererek ayakta tutmaya çalışıyoruz. Kamu bankaları iflas etti. Normal kurallar altında bu kamu bankalarına dünyanın neresinde olursa olsun el konulabilir.” görüşlerini savundu.

Türkiye’nin her seferinde müteahhitleri kurtarmak zorunda olup olmadığını soran Usta, “Millet yoksulluk içindeyken zengin çocuğuna ev verildi. ‘1.20’de kredi verilecek.’ “Bunu önlemeniz gerekiyor. Yine müteahhitleri mi kurtaracağız? Yoksullar bu krediyi alamayacak.” dedi.

7 bin 500 liralık emekli maaşıyla geçimini sağlamaya çalışan insanların olduğuna dikkat çeken Erhan Usta, “Artış olarak baktığınızda çok gibi görünebilir, bütçe yükü fazla olabilir ama var. Önemli bir mağduriyet. Bunun görülmesi gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Kur korumalı tarıma geçiş” teklifi

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, takas için en çok seyahat eden bakanlar arasında Bakan Şimşek’in de yer aldığını belirterek, bir vatandaş olarak Şimşek’e teşekkür etti. Temurci, “Ama Türkiye öyle bir ikilemin, denklemin içine girdi ki: Bütçe açığımız var, borçlanmamız lazım. Borçlanma eşittir faiz, bu da eşit vergi ve bu rakamlar artmaya devam ediyor. Bu kadar parası olan bir ülkede ne olacak?” faiz?” dedi.

Hükümetin önceki dönemde Döviz Korumalı Mevduat sistemini uyguladığını hatırlatan Temurci, “Son 4-5 yılda ekonomide mantıksız kararlar verenler Türkiye’den özür dilemeli.” söz konusu.

TÜİK verilerine yönelik eleştirilere de değinen Temurci, “Enflasyon başta olmak üzere bu milletin yanlış bilgilerle cebinden para aktardığı bir sisteme, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı bir kurum alet olmuşsa bunun sorumluluğu çok ağırdır” dedi. Bu sorunun sizin tarafınızdan açıklığa kavuşturulması gerekiyor.” dedi.

Çiftçilerin maliyetleri karşılayamadığı için traktör ve tarım makineleri satmaya başladığını, tarımda artık maliyet enflasyonunun yaşandığını belirten Temurci, “Kur korumalı tarıma geçilmesini” önerdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya teşekkür eden Temurci, uyuşturucu bağımlılığının arttığını söyledi. Temurci, “Bizim nesil elimizi kaybediyor. Mafya-siyaset ilişkisini mutlaka irdeleyip efendilerini toplumun önüne koymalıyız. Türkiye, Küresel Suç Endeksi’nde ilk 14 ülke arasında yer almaya devam ederse yapamayız. finans, hazine ve herhangi bir şey hakkında konuşun.” görüşlerini dile getirdi.

“Türkiye’nin geleceği açık”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türkiye Cumhuriyeti’nin, yüz yıllık tecrübesinin ardından genç ve dinamik nüfusu, büyük ölçüde kurumsallaşmış ekonomisi ve üretim kapasitesiyle büyük bir başarıya imza atacağını söyledi. gelecekte dünya ekonomisinde ortaya çıkacak yeni fırsatlara hızla uyum sağlayabilmektedir. Türkiye’nin Yüzyıl vizyonu çerçevesinde büyük adımlar atacak potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Partisinin, ileri demokrasi ve istikrar içinde her bakımdan öngörülebilirliğin sağlanmasını, ekonomide bağımsızlığın tesis edilmesini, yerli ve milli üretimin artırılmasını ve piyasa ekonomisinin tüm kurallara uygun olarak işletilerek dışa bağımlılığın azaltılmasını temel amaç olarak gördüğünü açıklayarak, Aksu, “Ekonomi politikaları milli güvenliğin bir unsurudur.” “İnsanı merkeze alan, eşitlik, ahlak ve adalet ilkelerini gözeten bir anlayışla toplumsal refahın artmasını öngörüyor; insanı merkeze almayan bir ekonomik düzenin sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığına inanıyoruz.” dedi.

Aksu, Türkiye’nin bir yandan enflasyonla mücadele ederken bir yandan da vatandaşı enflasyonun ezmesine izin vermeme politikası çerçevesinde gelir artırıcı politikalar uyguladığını kaydederek, “Atılan bu adımlar sonucunda; Plan ve programda 2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağı öngörüsü, Türkiye ekonomisinin en önemli sorun alanıdır.” “Enflasyonla mücadelede somut sonuçlar verecek bir süreci başlatacaktır.” söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı istikrar ve etkin yürütme yeteneğiyle Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan yükselen ülkelerden biri, diplomasinin merkezi, güvenilen değerli bir küresel aktör olduğunu vurgulayan Aksu, “Tüm bunlar dikkate alındığında Türkiye’nin Türkiye’nin geleceği parlak, Türk milletinin geleceği parlak.” .” ifadesini kullandı.

MHP’li Aksu, bakanlıklardaki profesyonel çalışanların koşulları, nitelikleri ve görev sorumlulukları benzer olmasına rağmen farklı fiyat uygulamasının çalışma barışına zarar verdiğine dikkat çekerek, meslek gruplarının hizmete giriş, ilerleme ve yükselmeden başlayarak, görev, yetki, sorumlulukları ve bunlara uygun mali ve mali hizmetler. Sosyal haklarla ilgili kapsamlı bir düzenleme çalışması yapılması gerektiğini belirtti.

“Kamu bu projeleri yüzlerce kez yapardı”

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kamu-özel işbirliği modeliyle yürütülen projelerin yaygınlaştığını belirterek, bu durumun gerçek olmadığını söyledi. Bu projeler için doğru düzgün bir fizibilite çalışması yapılmadığını savunan Türeli, sorduklarında “ticari sır” nedeniyle bilgi alamadıklarını belirtti. KÖİ projeleri için ödenecek tutarın 673,6 milyar lirasının önümüzdeki 3 yılda müteahhitlere ödeneceğini belirten Türeli, “Kurlarda artış olursa daha da artar. Kamu inşaat yapardı” dedi. ve bu parayla bu projeleri yüz kat amorti ettik.” dedi.

Dünyadaki gelişmeler bağlamında kamu işlevlerinin ön plana çıktığını anlatan Türeli, özellikle teknolojik altyapı konusunda kamunun öncülük etmesi gerektiğine dikkat çekti. Türeli, “Döviz cinsinden garantiler doğru değil. Bütçede ciddi bir kara delik oluşturuyor.” İfadelerini kullandı.

CHP’li Türeli, hükümetin çiftçilere ve hayvan üreticilerine borcu olduğunu, stratejik sektör olan tarıma ciddi bir destek verilmediğini savundu.

Türeli, Döviz Korumalı Mevduat (KKM) sistemini eleştirirken, “KKM ile servet milyonlarca kişiden büyük ölçekli mevduatı olan bir avuç kişiye aktarılıyor. Bu doğru değil, bunu kabul etmiyoruz. Sayın Bakanım” Sayın Bakan, Hazine’nin kur zararının Merkez Bankası’na devredilmesine neden karşı çıkıyor? “Merkez Bankası bunu para basarak karşılayacak. Merkez Bankası para bastığında enflasyon nasıl düşecek?” dedi.

“Bundan sonra (enflasyonda) ezilmeyeceğiz”

Makroekonomik verilere değinen AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, “Yeni Türkiye Yüzyılının ilk bütçesi olan 2024 bütçesi yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, refahı artıran vatandaş odaklı bir yaklaşımla hazırlandı” dedi. ” söz konusu.

Bütçe verilerine de değinen Altınsoy, 2023 yılında çalışanların ve emeklilerin maaşlarında ciddi artışlar yaşandığını, emeklilerin bayram ikramiyelerine de zam yapıldığını hatırlattı. Altınsoy, “Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona maruz bırakmadık, bundan sonra da yapmayacağız” dedi. dedi.

AK Parti hükümetlerinin bütçe imkanları dahilinde her zaman toplumun geniş kesimlerine destek verdiğini ve bunu Türkiye Yüzyılı’nda da sürdüreceklerini anlatan Altınsoy, iktidar oldukları dönemde hayata geçirdikleri faaliyetleri sıraladı.

Altınsoy, “AK Parti olarak ‘Millete efendilik yoktur, hizmet vardır.’ “Adaletten eğitime, ulaştırmadan sanayiye, tarımdan enerjiye her alanda hizmet üreterek hizmet kalitemizi ve çalışma politikamızı vatandaşlarımızın çıkarları doğrultusunda kullanmak için 21 yılda dev adımlar attığımız inancıyla, Spordan sağlığa ve sosyal desteğe kadar çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Altınsoy, 12. Kalkınma Planı ve 2024 bütçesinde temel önceliklerin deprem felaketini millet dayanışmasıyla aşmak, toplumun tüm bireylerinin refahını artırmak ve ülkenin dünyadaki konumunu güçlendirmek olacağını ifade etti. 2024 bütçesinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Komisyon üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüş ve eleştirilerini dile getiriyor.

bozdoganajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler