Ekonomi

ISM verileri Fed beklentilerini değiştirdi

Tahvil yatırımcıları, ABD imalat faaliyeti göstergesinin 2022’den bu yana ilk kez genişleme göstermesinin ardından, Fed’in bu yıl daha az para politikası gevşemesi yapacağını fiyatladı. Haziran ayında ilk hamle ihtimali kısa süreliğine yüzde 50’nin altına geriledi.

Bu yıl için swap sözleşmelerinde fiyatlandırılan Fed faiz indirimlerinin miktarı, Mart ayı ISM imalat raporunun Bloomberg’in ekonomistler anketindeki tüm tahminleri aşmasının ardından 65 baz puanın altına düştü. Tahvil piyasasındaki düşüş, 2 ila 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirilerini gün içinde yaklaşık 10 baz puan veya daha fazla yükseltti; bu, bu yılki en büyük günlük artışlar arasında yer alıyor.

AmeriVet Securities’in ABD faiz işlemleri ve stratejisi başkanı Gregory Faranello, ISM raporunun “geçen hafta ortaya çıkan anlatıyı beslediğini” ve ekonominin dayanıklılığının Fed’in “sabırlı olmasını” sağladığını söyledi. Tahvil piyasası için bu, oranların “daha uzun süre yüksek” kalması anlamına geliyor.

Cuma günü yayınlanan Şubat ayına ait kişisel gelir ve harcama verileri, düşük enflasyona doğru ilerlemenin durduğunu ancak tüketimin güçlü kaldığını gösteriyor. Ardından Powell, Fed’in faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyon eğilimine daha fazla güvenmek istediğini ve güçlü işgücü piyasası koşullarının aciliyet olmadığı anlamına geldiğini yineledi.

Bu gelişmelere dayanarak yatırımcılar, merkez bankasının 20 Mart tahminlerinde belirtilenden daha az gevşemeyi fiyatlamaya başlamıştı. Geçen haftanın başında Fed Başkanı Christopher Waller daha da ileri giderek, son ekonomik verilerin bu yıl görülen kesintilerin ertelenmesini veya azaltılmasını gerektirdiğini söyledi.

haberkulp.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu