Haber

İsrail Ordusu Gazze Savaş Haberlerini Sansürledi

İsrail ordusu, Gazze savaşıyla ilgili haberlere çeşitli yasaklar getirerek, savaşın gidişatına ve ordunun faaliyetlerine ilişkin tüm haber ve görsellerin yayınlanmadan önce “sansür birimine” gönderilmesini talep etti.

İsrail ordusunun Askeri İstihbarat Müdürlüğü Askeri Sansür Birimi basına gönderdiği yazıda, “İsrail ordusunun ve İsrail güvenlik güçlerinin faaliyetlerine ilişkin tüm materyalleri yayınlanmadan önce sansür birimine göndermenizi teşvik ediyoruz. ” ifadeler kullanıldı.

Mektupta Gazze’de tutulan rehinelerin durumu, askeri gelişmeler ve İsrail ordusunun operasyonel durumu gibi “yayınlanmasına izin verilmeyen ve yayınlanmadan önce Askeri Sansür’e sunulması gereken” konuların bir listesi yer alıyordu.

Listede yer alan 8 konu şu şekilde sıralandı:

1- Rehineler: Bireysel ayrıntılar; sahip oldukları tüm görevler, sağlık durumları, İsrail’in müzakere durumu ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin tüm detayları.

2-Operasyon detayları: Güvenlik güçlerinin muharebe sistemi ve toplanma alanları, birliklerin hareketleri, harekât planları ve gizli operasyonlar.

Demir kubbe sistemi ile diğer hava ve füze savunma sistemlerinin konuşlandırılması, konumu ve yetenekleri dahil olmak üzere İsrail ordusunun zayıf noktaları hakkında haber yapmak yasaktır. İsrail kuvvetlerini, düzenini ve kapsamını anlatabilecek fotoğraf veya görsellerin yayınlanması da yasaktır.

3- İstihbarat: Düşmanın niyet ve kabiliyetlerine ilişkin her türlü istihbarat.

4- Silah sistemleri: İsrail ordusunun kullandığı silah sistemlerinin detayları, düşmanın eline geçen İsrail ordusuna ait ekipmanlar (haberiniz düşman kaynaklarına dayansa bile).

5- Roket saldırıları: Enerji santralleri, gaz ve su altyapısı, ulaşım depoları, askeri ve savunma üsleri, fabrikalar ve diğer hassas alanlar gibi stratejik altyapı hedeflerini vuran roket saldırılarına ilişkin haber yapmak yasaktır.

6- Siber saldırılar: Güvenlik kurumlarına, federal ve ulusal kurumlara yönelik saldırıların haberleştirilmesi yasaktır. İsrail’in düşmana yönelik siber saldırılarını haber yapmak da yasaktır.

7- Üst düzey yetkililerin ziyaretleri: Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri ve diğer üst düzey yetkililerin savaş bölgelerine yaptıkları ziyaretlerde bulunuşlarının bildirilmesi yasaktır.

8- Güvenlik kabinesi: Kabine toplantısının detay ve bilgilerine ilişkin her türlü haber, yayınlanmadan önce Askeri Sansür’e sunulacaktır.

Mektupta basın kuruluşlarından, söz konusu mektubun içeriği hakkında çalışanlarını bilgilendirmeleri istendi.

İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk, bin 709’u kadın ve 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.

haberbahcesaray.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu