Ekonomi

Karadeniz’deki 1 trilyon dolarlık doğal gaz keşfinin yarısı yabancı şirketlere mi gidecek?

  • HABER7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 710 milyar m3 doğal gazın keşfi ile Türkiye güç alanında tarihi bir eşiğe ulaştı. Başta Sözcü gazetesi editörü Yılmaz Özdil olmak üzere muhalif çevreler, Karadeniz’de tarihin en yüksek doğal gaz keşfine gölge düşürmeye çalıştı. 1 trilyon dolarlık keşiften elde edilecek gelirin neredeyse yarısının yabancı bir şirketten geleceği iddia edildi.

Karadeniz bölgesinde Akçakoca doğal gaz sahasında arama ve işletme ruhsatına sahiptir. Park Yer Enerji Türkiyeşirket hissedarı Trilyon EnerjiÜzerinde yürütülen kara propagandanın gerçeği yansıtmadığı, söz konusu şirketin 1 trilyon dolarlık keşfin yapıldığı bölge ile herhangi bir bağlantısının olmadığı öğrenildi.

KEŞFİN HESAPLAYICISINA İNANMADILAR

Özdil’in 28 Aralık tarihli yazısının ardından dezenformasyon için düğmeye basıldı. Özdil’in yazısında, ” Karadeniz bölgesinde tabi ki trilyon dolarlık bir gazımız yok ama aslında orada trilyon dolarlık bir şirketimiz var. Tam adı Trilyon Energy’dir. Kanada şirketi. Bu şirket, tamamı Türkiye’ye ait olan ‘mavi vatan’ sınırları içindeki Akçakoca sahasının yüzde 49’una ortak oldu. ” iddiasında bulundu. Özdil, ” Akdeniz’deki doğal gaz hakkımız için Yunanistan’dan Mısır’a hemen her ülkeyle savaş pozisyonu alıyoruz, çok iyi gidiyoruz, peki neden Karadeniz’deki doğal gaz hakkımızı Kanada’ya veriyoruz?Konuşmuştu.

Özdil, ” Trilyon dolarlık alanımıza trilyonlarca enerji şirketi ortak olabileceğine göre, BP, Shell, Total gibi bir dünya devi olmalı /…/ Peki, insan merak ediyor… Haklarımıza ortak olan trilyonlarca şirketin nesi var? mavi vatan? Bu ayrıcalığı kim verdi? Hangi anlaşma verildi? Neden bu şirkete verildi? Karadeniz doğalgazını müjdeleyen değerli devlet büyüklerimiz neden trilyonlarca firmadan hiç bahsetmiyor?dedi.

AKCAKOCA BÖLGESİ NEREDE, SAKARYA GAZ BÖLGESİ NEREDE?

Edinilen bilgiye göre Özdil ve muhalefet çevreleri gündeme getirdi. Akçakoca doğalgaz sahası1995 yılında imzalanan ortaklık anlaşması ile petrol arama/işletme ruhsatı alınmıştır. yüzde 51kazık TPAOevet, yüzde 49senin Arko firma ile ilgili. Akçakoca bölgesi, Karadeniz kıyı şeridine 7 kilometre uzaklıktadır. Sığ deniz alanı olan bu alanda keşfin 2004 yılında yapıldığı kaydedildi. 79 metrelik su değneğinde keşfiniz” ARI/TPO-PPE/4877” numaralı ruhsat alanını kapsadığı belirlendi.

Bu ruhsatta yüzde 49 paya sahip yatırımcı şirketin hisselerinin devri ile mevcut sahibi Park Yer Enerji Türkiyeşirket kaydedildi.

karşıt çevreler tarafından gündeme getirilen Trilyon EnerjiKanada’da faaliyet gösteren bir şirkettir, Park Place Energy Türkiye, şirketin hissedarları arasında yer alıyor.bildirildi.

KEŞİF BÖLGESİNDEKİ TÜM YETKİLİLER TPAO’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bölge 710 milyar metreküp Sakarya Gaz Sahası Ve çevresinde. Edinilen bilgiye göre keşif yapıldı” AR/TPO/KD/C26,C27,D26,D27” numaralı ruhsat alanları Sahilden 175 kilometre ve Akçakoca bölgesine 168 kilometre.

Keşfin yapıldığı bölgede yatırım ve üretim seviyesinde ruhsat ve rezervin %100’ü. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO)ait olduğu bildirildi.

Sakarya Gaz Sahası ve civarı hiçbir ortak şirket konuşma konusu değildirkaydedildi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu