Haber

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden kooperatiflere yüzde 75 hibe ile tarım desteği

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği “Fikir Sizden Destek Bizden” projesi kapsamında tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan kooperatiflere yüzde 75 hibe desteği bu yıl da devam ediyor. Bu kapsamda kadın ve genç çiftçilere öncelik verilen projeden yararlanmak isteyen üreticilerden başvurular alınmaya başlandı. Kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir ve refah düzeyinin yükseltilmesi, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan “Fikir Sizden Destek Bizden” projesine ilginin yoğun olması bekleniyor. ve tarımsal işlerin daha değerli hale getirilmesi.

GEÇEN YIL 7 KOOPERATİF ESASI ESAS OLUŞTURULDU

Geçen yıl projelerine katılan ve değerleme komitesi tarafından onaylanan 7 kooperatife anahtar teslimi modern sera, çapa makinesi, sulama sistemi, yem bitkileri, karabuğday ve sebze tohumları, fidan, arı kovanları ve ekipmanları, depolar ile tarım alet ve ekipmanları temin edildi. Takviyenin ardından kooperatifler sebze, meyve ve bal üretmeye başladı. Ek yardımdan yararlanan İzmit   Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafındanArakan bezelye çeşidinin ilk hasadı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

BAŞVURULAR 23 HAZİRAN CUMA GÜNÜ SONA ERİYOR

Muhtarlık İşleri Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından “Birlikten güç doğar” ilkesiyle yürütülen proje için 2023 yılı başvuruları alınmaya başlandı. Projeden yararlanmak isteyen birlik ve kooperatiflere üye olan ve idare meclisi üyesi olan çiftçiler, İzmit Real’in otopark alanında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na, ayrıca Kocaeli Valiliği, 23 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar. Projeler, hayvancılık ve tarımsal üretim olmak üzere iki kategoride hazırlanacak.

TARIMSAL ÜRETİM DESTEĞİ

Tarım alanında fidan, meyve fidanı, yem bitkisi tohumları, yerli tohumlar, yumrular, üretim araçları, gübre, seracılık üretim ve ekipmanları, alet ekipmanları, mekanizasyon, tarımsal sulama, tarım makineleri ve alternatif işler ile üretim faaliyetleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyici faaliyetler, bitkisel üretimde kullanılan tuzaklar, verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar, organik eserlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması için kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon, tarımsal tesis küçük onarımları ve sözleşmeli üretim desteği konularında, kooperatif ve birliklere hibe esası verecek.

HAYVAN ÜRETİM DESTEĞİ
Hayvansal üretim takviyesi kapsamında, tüm tarım ve hayvancılık üretim yöntemlerinde, sığır, koyun ve keçi, ipekböcekçiliği, kümes hayvanları, arıcılık, su ürünleri, damızlık hayvanlar, yem ve katkı maddeleri, taşınır ve taşınmaz desteklerde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla, hayvansal ve hayvansal üretim Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyen her türlü mal, ekipman ve mekanizasyon, araç ve gereç, her türlü ilaç, vitamin, yem katkı maddeleri, probiyotikler, su ürünleri ve su ürünleri faaliyetleri, Bakanlığın görev ve yetki sınırları dışındadır. ilgili bakanlıklar tarafından yürütülmesi zorunlu değildir. Av malzemeleri ve ekipmanlarının satın alınması, organik eserlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, kapasite artırımı, teknoloji yenilenmesi veya modernizasyonu, tarımsal tesislerin küçük çaplı onarımı ve sözleşmeli üretim sağlanacaktır.

  KOOPERATİF VE BİRLİKLER ‘FİKİR PROJESİ’ ÜRETECEK
Hazırlayacakları fikir projelerinin kabul edilmesi halinde Kocaeli’nde faaliyet gösteren kooperatif ve birliklere ve üye çiftçilere, nüfus ve hizmet bölgeleri dikkate alınarak mali ve teknik imkanlar çerçevesinde hibe matrahı verilecek. Kooperatifler ve birlikler hibe kapsamında uygulamaya uygun konuda takviye almak istedikleri alanı açık ve kolay bir şekilde belirterek projelerini sunacaklardır. Hibe esası kapsamında sunulacak fikir projeleri, Değerleme Kurulu tarafından Hibe Başvuru Uygunluk ve Öncelik Kriterleri esas alınarak değerlendirilecektir. Komite, desteklenecek proje sayısının iki katını belirleyecektir.

ÜRÜNLER SAHİPLERİNE DAĞITILACAKTIR

Büyükşehir Belediyesi, yüzde 75 hibe matrahından yararlanan üreticilerden yüzde 25’ini nakit olarak tahsil edecek ve ödemeleri geniş bir takvime yayacak. Yapımcılar ise ürettikleri eserler için ücret iadesi yapabilecek. Bu eserler Büyükşehir’den her zaman yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

HİBE BAŞVURUSU UYGUNLUĞU

Tüzel kişiliğe sahip kooperatif ve birliklere hibe desteği verilecek ve sunulan fikir projesinin hibe programına uygunluğu esas alınacaktır. Her tüzel kişi en fazla 1 fikir projesi ile başvurabilir. Başvuru yapacak tüzel kişinin, yasal ortakları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarında çalışmıyor olması gerekmektedir.

  HANGİ BELGELER İSTENECEK
Destek programına başvurularda, tüzel kişinin ana sözleşmesinin (varsa değişiklikler) yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesi ve faaliyet belgesi, tüm yatırımlar için proje ihraçları için başvuran kooperatif ve birlikler, yapacaklarını taahhüt ederler. İdari ve mali açıdan halktan bağımsız olan, tarım kooperatifleri için idare meclisi karar defteri ve benzeri. Üyelerinin adlarını ve arsa ölçülerini gösteren idare meclisi kararı, tüzel kişilerde yönetim kurulu üyeleri için isim yazılı sicil belgesi ve tüzel kişilerde yetkili kişiye ilişkin imza sirküleri istenir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu