Haber

Sağlık Bakanı Koca: İlaç analizleri mükerrerlik ortadan kaldırılarak yapılmaya devam edilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ruhsatlandırma süreci uzun olduğu için Sağlık Bakanlığı ilaçları analiz etmeden piyasaya sürecek” iddialarına ilişkin, “Avrupa Birliği’ne göre yapılan bazı analizlerimizde mükerrerlik vardı” dedi. ve dünya standartlarında. Bu mükerrerlik ortadan kaldırılıyor, analizlerin ortadan kaldırılması mümkün değil.” .” söz konusu.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, şu anda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hakkında değerlendirmede bulundu.

Tasarı teklifiyle hastanelerde daha verimli ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla uyum konseyi kurulmasının düşünüldüğünü belirten Koca, 27 bin olan sözleşmeli işçi sayısına 9 bin kişinin daha ekleneceğini ifade etti. 36 bin sözleşmeli işçi istihdam edilecek.

Teklifin daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanan üç konuya ilişkin düzenlemeleri içerdiğini belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlardan biri disiplinle, diğeri ortak kullanımla, diğeri ise suiistimalle ilgili. Malpraktisle ilgili düzenleme, kasıt olmadıkça rücunun mümkün olmadığı, kasıt mahkeme kararına tabi olan bir düzenlemeydi. Bu anlamda Anayasa Mahkemesi üniversitelerimizdeki öğretim üyelerimizi bu düzenlemenin dışında bıraktı, daha doğrusu boşlukta bıraktı. “Öneriyle Bakanlıktakine benzer şekilde öğretim üyelerimiz de düzenlemeden yararlanabilecek. Kasıtlı olmadıkça rücunun uygulanmayacağını belirleyen Sağlık Bakanlığı.”

Alt dal uzmanlaşmasında taban ücretin artırılmasına yönelik daha önce düzenleme yapıldığını hatırlatan Koca, “Taban fiyatının artırılmasına ilişkin düzenlemeyle tavanın da aynı oranda artırılması gerekiyordu. Düzenlemeyle birlikte, Tavan fiyatı şu anda ödediğimiz baz kadar yani yaklaşık 200 puan artırılarak bu anlamda daha uygun hale getirildi.” “Teşvik boyutuyla verimli ve rahat olacak.” söz konusu.

Teklifte acil tıp uzmanlığı, sosyal pediatri ve ebelerin görev tanımlarına ilişkin düzenlemelerin de yapıldığını belirten Koca, tasarının Meclis iradesiyle birkaç gün içinde yasalaşmasını umduklarını kaydetti.

“Bir suça iki ceza verilmesi söz konusu olamaz.”

Öneride yer alan disiplin hükümleri konusunda hekimlerin endişe duyduğunu ve değerlendirmesini istediğini belirten Koca, bu konunun yönetmelikte yer aldığını ancak Anayasa Mahkemesi’nin kanunla düzenlenmesi gerektiğine karar verdiğini anlattı. Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir suça iki ceza diye bir şey yoktur, aslında verilemez. Ama bildiğiniz gibi motive etmek amacıyla ödül adı altında verdiğimiz bir taban fiyat var. Ben konuşmuyorum. Rastgele bir çaba karşılığında verilen bir ödeme hakkında. Teşvik veya performans dediğimiz şey, bakım verilen hastaya bağlıdır.” Belirtilen fiyatta herhangi bir azalma söz konusu değildir. Motivasyon ve ödül amaçlı verilen taban ücretin disiplin durumu olmamasına bağlandı. Esasen yönetmelikte bu vardı, bu düzenleme kanunla yapıldı. Şu ana kadar bir yılı aşkın süredir uygulamada, bir yılı aşkın süre içinde toplam binde 6 oranında. “Uygulama durumu gündeme geldi. Kesinlikle uygulanan bir durum değil, ancak disiplin durumu olmadığında ödül ve motivasyon amaçlı taban fiyatın verilip verilmeyeceğine Uyum Kurulu karar veriyor. Bire iki ceza değil. suç.”

“İlaçların ruhsatlandırma süreci uzun olduğu için Sağlık Bakanlığı ilaçları analiz etmeden piyasaya sürecek” iddialarının sorulması üzerine Bakan Koca, “Önemli düzenlemelerden biri. Burada özellikle ruhsatlandırma ve Uyumlaştırılarak kontrol süreci sağlanmaktadır. Burada Avrupa Birliği ve dünya standartlarına uygun olarak yapılan bazı analizlerimizin çoğaltılması söz konusudur.” “Bu mükerrerlik ortadan kaldırılıyor, analizlerin ortadan kaldırılması söz konusu değil. Dünya standartlarına uyumlu hale getirilip mükerrerlik ortadan kaldırılarak lisanslama süreci bu anlamda daha da kolaylaştırılıyor.” o cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu