Haber

Bu bilimsel çalışma ile tarla çimleri daha dayanıklı hale gelecek

Bu bilimsel çalışma ile tarla çimleri daha dayanıklı hale gelecek

Çim baskıya, çiğnenmeye, sıcağa, soğuğa, kuraklığa, hastalık ve zararlılara karşı daha güçlü olacak

SAMSUN – Samsun’da akademisyenler ve öğrenciler mantarlar üzerine yaptıkları kapsamlı bilimsel çalışmayla tarla otlarını baskıya, baskıya, sıcağa, soğuğa, kuraklığa, hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı hale getirmeyi hedefliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü çimler konusunda kapsamlı araştırmalar yürütüyor. Ziraat Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında harıl harıl çalışan Bitki Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Tunalı ve öğrencileri mantar üzerine yoğunlaştı. Doğadaki ‘festuca’ bitkisinden alınan mantarları laboratuvar ortamında geliştirerek daha fazla destekli bitkiler elde etmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Berna Tunalı, festuca türlerinin hayvan beslemede değerli bir yere sahip olduğunu da vurguladı.

“Basmaya ve ezmeye daha dayanıklı bitkiler elde edebiliriz”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Üreticiler tarafından mantarlar tabiatta en sık görülen bitki hastalığı etmenleridir.Mantar denilince akla kapaklı mantarlar da gelir.Onlar da mantarlar arasındadır ve makrofungus olarak da adlandırılırlar.Hastalık yapan birçok mantar olmasına rağmen biz Başka bazı mantarların da çeşitli alanlarda faydalı olabileceğini biliyoruz.Örneğin bitki hastalıklarının biyolojik çalışmasında kullanılan mantarlar var.Ayrıca mantarlar böceklerin ve yabani otların biyolojik işlerinde de kullanılıyor.

“Ülkemizde ilk kez çalışılan bir konu”

Tunalı şöyle devam etti:

“Şu anda üzerinde çalıştığımız bir proje var. Proje ülkemizde ilk kez çalışılan bir konuyu içeriyor. Bazı çim bitkilerinde endofitik dediğimiz mantarlar yani mantarlar var. Bu mantarlar bitkiye canlılık veriyor. Bir çok olumlu özelliği vardır.Bitkiyi güçlendirir.Daha uygun bir gelişme sağlar.Sıcak,soğuk,kuraklık,baskı,birçok hastalık ve zararlı etkenlere karşı direnç oluşturur.Festuca bitkilerinde bu fungusların varlığı onları güçlü bitkiler yapar. Araştırmamızda mera alanlarından festuca bitkileri toplamaya çalıştık.Bitkilerden mantar izole ettik.Şartları belirledik.Bu yıl sonuna kadar çalışmalarımız devam edecek.”

“Yurtdışında 2-3 kat daha yüksek fiyata satılan bu otları üretmeye çalışacağız”

Diğer futbol sahaları, golf sahaları spor Tunalı, bu dayanıklı festucaları geliştirerek tarlalarında kullanmayı hedeflediklerini belirterek, “Çünkü bu çim bitkilerini dikerek baskıya, ezilmeye ve diğer olumsuz koşullara karşı daha dayanıklı bitkiler geliştirebiliyoruz. kuraklığa dayanıklılık, çim dikilen park ve bahçelerde su tüketimini azaltmak için de çok değerli bir katkı olacaktır.ABD, Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde adı altında satılan bu çimleri üretmeye çalışacağız. avustralya’da olduğu gibi 2-3 kat daha pahalıya endofit çimi. Festuca çeşitleri de ülkemizde çayır ve meralarda ekilmekte ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Hayvanlarda bazı sağlık sorunları var.Endofit içeren ve bu toksik elementleri hiç üretmeyen veya israf edilmeyecek çok az miktarda festuca bitkisi yetiştirmeyi hedefliyoruz.Projemiz bittiğinde bu çim bitkileri çoğaltmak ve çimlendirmek istiyoruz. hem tarımda hem de bahsettiğimiz diğer alanlarda daha sağlıklı ve sağlam çim bitkilerinin yetiştirilmesine katkı sağlamak. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu