Haber

Yüzyılın felaketinde depremzedelerden 11 bin bebek dünyaya geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, afet bölgesi olan 11 ilde son 20 günde 11 binden fazla bebeğin dünyaya geldiğini açıkladı.

Bakan Koca, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerin ortasında yer alan Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki Devlet Hastanesinde basın açıklaması yaptı. Bakan Koca, “Bugün Osmaniye, Nurdağı ve İslahiye’deki çalışmaları inceledik. 6 Şubat ve sonrasında birbirini izleyen sarsıntılar nedeniyle İslahiye’de bin 347, Nurdağı’nda 2 bin 170 vatandaşımız hayatını kaybetti. Gaziantep genelinde can kaybımız 3 bin 897’ye ulaştı. “Osmaniye’de 993 canımızı kaybettik” dedi.

Depremde zarar gören sağlık kuruluşları hakkında bilgi veren Koca, “Gaziantep’te halen 16 Devlet Hastanemiz, 1 üniversite hastanemiz, 2 Toplum Sağlığı Merkezimiz, 167 Aile Sağlığı Merkezimiz, 112 istasyonumuz ve 104 Sağlık Konutumuz hizmet veriyor. İslahiye’de 2, Oğuzeli’de 1 ve Nurdağı’nda 1 olmak üzere 4 sahra hastanesi yer kalmaması amacıyla kurulmuştur.Çadır kentlerde kurulan acil müdahale birimi sayısı 16’dır.Afet evlerimizle birlikte depremden sonra çok fazla ihtiyaç duyulacak sağlık hizmetinin verildiği binaları da etkilemiştir sağlık hizmeti almanın önünde bir engel olmadığı daha önceki ifadelerimde nettir prensipte zararı anlatmakta fayda görüyorum bazı kurumlarımızın binalarının durumu Dr Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi A ve B blok ile Nurdağı Devlet Hastanemizin il genelindeki diğer sağlık kurumu binalarının durumu 6 tanesi ağır hasarlı, 5 tanesi orta hasarlı ve 169 tanesi hafif hasarlı. 54 Herhangi bir hasarı yoktur. Gaziantep’te 627 eczane il genelinde etkin olarak hizmet vermektedir. Afet bölgesinde 2 adet seyyar eczane ve 2 adet sahra eczanesi ile depremzedelerimize ilaç ve eczane hizmeti verilmektedir. İslahiye ilçesinde 19, Nurdağı ilçesinde 11 eczane maalesef hizmet verememektedir. Bu iki ilçe olan İslahiye ve Nurdağı’nda 1 adet çadır eczane açılmıştır. Ayrıca sahra hastanelerimizdeki müdahale çadırlarımızda eczane hizmeti verilmektedir. Bu süreçte Gaziantep’teki sağlık çalışanı sayısının 11 bin 490’a ulaştığını bilmenizi isterim.

Gaziantep’te 26 binden fazla depremzede taburcu edildi

Bakan Koca, Gaziantep’te 26 binden fazla depremzedenin taburcu edildiğini belirterek, “Gaziantepli deprem nedeniyle tedavi gören 25 bin 276 hastamız taburcu edildi. Depremden etkilenen 656 hastanın tedavisi devam ediyor. 96 hastanın yoğun bakımda servis ve tedavisinin sürdüğünü anlatan Bakan Koca, facianın ilk gününden itibaren Gaziantep’te bugüne kadar cerrahi müdahale yapılan depremzede sayısının 1.994 olduğunu söyledi. 340.150 kişiye, toplam 636.940 kişiye sağlık hizmeti verildi Acil başvuru sayısı 177.311, tüm birimlere yapılan toplam başvuru sayısı 327 bin 596 olarak gerçekleşti. Çadırkentlerdeki acil müdahale birimlerinde ise 22 bin 202. 24 seyyar ekipler Gaziante’nin 171 köyünde 23 bin 450 hastayı muayene etti. p ve ilaçlarını verdi. Bugüne kadar 35 bin 848 koli ilaç dağıtıldı. Köylerde uygulanan aşı doz sayısı 30 binin üzerinde. Aşıların yaralanmaları nedeniyle özellikle değerli olan tetan. Hafif yaralanan ancak tetanoz aşısını ihmal eden Gaziantepli vatandaşlarımızın en yakın sağlık birimine başvurmalarını ısrarla rica ediyorum. Bunun dışında Uzatılmış Aşı Programı kapsamında devam eden bebek ve çocuk aşıları olağan takvime göre devam etmektedir.

İçme suyunda salgın hastalık uyarısı

Bakan Koca, İslahiye ve Nurdağı hariç Gaziantep’in tamamında içme suyu bulunduğunu bildirdi. İçme sularından 998 numune alındığını belirten Koca, “Afet nedeniyle zarar gören İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Gaziantep’te ilk günlerden itibaren düzenli olarak su klorlama çalışmaları ve kalıntı klor ölçümleri yapılıyor. Ayrıca mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan da analizleri yapılmıştır.Şu ana kadar 736 su örneği alınmış olup, bu su örneklerinden 512’si sağlığa uygun, 103’ü ise sağlığa uygun değildir.

kurmak. Bilimsel olarak sağlığa uygun olmadığı tespit edilen 103 su numunesinden 99 adedinin mikrobiyolojik, 29 adedinde ise kimyasal uyuşmazlık olduğu görüldü. Gerekli önlemler alınır. Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye dışında il merkezindeki şebeke suyu içme suyu olarak kullanılabilmektedir. Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye’de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Suyu hayat olarak bildik, o kadarını hep bilelim. Su artık hastalıklara neden olmasın. Salgın hastalık riski gibi kritik bir konu maalesef toplumun ruh halini dikkate almayan bir üslup ve üslupla dile getirildi. Yetkili merci olarak ifademiz çok nettir. Tüm sağlık tesislerimizde ‘Sendromik Sürveyans’ İZCI sistemi üzerinden aktif olarak takip edilmektedir. Halkın sağlığını tehdit edecek bir durum günümüzde prestiji ile belirlenmemiştir. Halk sağlığı dediğim gibi hepimize sorumluluk yükleyen bir konu. Depremden etkilenen diğer şehirlerimiz gibi Gaziantep ve Osmaniye’de de açıklanan tüm tedbirlere düzenli olarak uyulması gerekiyor” dedi.

Osmaniye’de sağlık hizmetleri

Osmaniye’deki sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Koca, “4 Devlet Hastanemiz, 64 Aile Sağlığı Merkezimiz, 112 Acil Servisimizin 28’i, 38 Sağlık Merkezimiz ve 5 Toplum Sağlığı Merkezimiz hizmetlerine kesintisiz devam ediyor. hastanelerimizde servislerin doluluk oranı sadece yüzde 48, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 59. Osmaniyeli deprem nedeniyle hastaneye kaldırılan 2.565 hastamız çok şükür taburcu oldular.Otuz depremzede. serviste tedavileri devam etmekte olup, 9 hastamızın da yoğun bakımda tedavileri devam etmektedir.Maniye’mize 7 bine yakın sağlık çalışanı ile hizmet verdik.Afetin ilk gününden bu yana 230 bin 944 hastaya sağlık hizmeti verildi. sağlık hizmetleri Bunların 121 bin 153’ü birinci basamak sağlık hizmetleri Acil servis sayısı 54 bin 845. 7 acil müdahalede 14 bin 345 hasta tedavi edildi. birimler. Bahçe ilçemizde hizmet veren sahra hastanesinde 6.648 hasta muayene edildi. Osmaniye ve ilçelerinde kurulan çadırlarda bugüne kadar 25 bin 507 koli ilaç dağıtıldı. 4.510 depremzedeye psikososyal destek hizmeti verilmiştir.

Tetanoz ve salgın alarmı

Bakan Fahrettin Koca, tetanoz ve salgın konusunda uyarılarda bulunarak, “Yaralanmalar nedeniyle, kurallar gereği zorunlu olan tetanoz aşısı başta olmak üzere aşılamada gerekli hassasiyet gösteriliyor. Genişletilmiş Aşı Programı kapsamında bebek ve çocuk aşıları, genelgeye uygun olarak devam ediyor. Osmaniye ve ilçelerinde son 20 yıl.Günlük uygulanan toplam aşı dozu sayısı 10.657.Osmaniye’de depremin ilk gününden bu yana su klorlama çalışmaları ve kalıntı klor ölçümleri devam ediyor.2 bin 48 su örneği 1.825 su örneğinde, 223 su örneğinde ise klor içeriği yeterlidir. Bu örneklerin mikrobiyolojik ve kimyasal analiz sonuçları da hayati önem taşımaktadır. Bu analizler için alınan 325 su örneğinden 214’ünün 9 adedi uygun bulunmamış, 21 su örneğinde mikrobiyolojik uyumsuzluk tespit edilmiş ve kimyasal i 83 su örneğinde uyumsuzluk bulundu. Gerekli tedbirler alınıyor Afete Maruz Kalma Sendromu Sürveyansı, biri Osmaniye olmak üzere tüm illerimizdeki sağlık tesislerinde İZCI sistemi üzerinden etkin bir şekilde takip edilmektedir. Osmaniye’de diğer illerimizdeki insanların sağlığını tehdit edecek bir durum bugün prestijle belirlenmedi” dedi.

ALO 184 deprem hattı

ALO 184 hattının yeni fonksiyonlarının herkese duyurulmasını isteyen Bakan Koca, “ALO 184 sınırını arayan depremzede hastamız, örneğin ilacı için ya da tedavisi için bize başvurabilir. Hastaneye sevk talebinde bulunabilir.İhmal ederse tetanoz aşısı yaptırabilir.Tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyacını karşılayabilir.ALO 184 diyaliz hastalarının başvuru numarasıdır. Kemoterapi kesintiye uğradı veya kesintiye uğrayabilir.Sarsıntı alanındaki hastalarımız için tüm hastalarımız için ALO 184 hattının başındayız.387 çağrı aldık.Taleplerin yüzde 12’si ameliyat dahil tedavi, yüzde 5.5’i ilaçlar içindi. ve aşı, yüzde 3 tıbbi cihaz ve malzeme. Aramaların yüzde 4’ü aksayan kemoterapi ile ilgiliydi. Hemen hepsiyle görüştük. Sağlık alanı dışında da talepler var ki yine uğraşıyoruz. En çok talep 184 sınırına yapılıyor. Bu iller; Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Adıyaman oldu” dedi.

Depreme dayanıklı olmayan sağlık kuruluşları tahliye edilecek.

Bakan Koca, depreme dayanıklı olmayan sağlık kuruluşlarının da tahliye edileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Hepimizin kaçınılmaz ortak gündemi olan ‘yapıların depreme dayanıklılığı’ konusunda sağlık kurumlarının hayati önemi nedeniyle Bakanlığımız harekete geçti. Ülke genelinde depreme dayanıklılık araştırma çalışmaları yapılıyor. Adana Çukurova Üniversitemizin Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası şok içinde “Hastalarımızın değerli bilim adamlarımızdan aldıkları sağlık hizmetinin devamını sağlamak için gerekeni yapıyoruz. Çukurova Üniversitesi ekibimiz, Balcalı Üniversite Hastanesi’nin tadilatı tamamlanana kadar Yüreğir Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye devam edecek.”

20 günde 11 binden fazla depremzede bebek dünyaya geldi

Afet bölgesinde son 20 günde 11 binden fazla bebeğin doğduğunu kaydeden Koca, “İyileşen depremzede sayısı, hayatın şefkatli yüzü diyebileceğimiz haberler var. Yıkım ve ölümün, ağıtın ve umudun şehirlerinde enkaz altında kalan yaralılar.Haberler bizi yeniden hayata bağlıyor.Son 20 günde 11 afet şehrimizde 11 binden fazla bebek doğdu.Yenidoğan her bebek bir umuttur. kuracağımız yeni hayatın gücünde ve merhametinde ölçümüzdür.Türkiye yıkılanları devletin ve milletin gücüyle yeniden inşa edecektir.Sonraki nesiller bu günleri ibret verici duygularla anacaktır. Ancak günümüzdeki yıkımın izleri bu şehirlerde görülmeyecektir. Devletimizin daveti bir ve bütün olmaya değil, dayanışmayadır. Biz bir ve bütün olursak bu güç her zorluğun üstesinden gelir” dedi. – GAZİANTEP

haberfinike.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu