Ekonomi

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler nedeniyle küresel piyasalarda yön arayışının bugün ABD’de açıklanacak enflasyon bilgileriyle yerini hareketliliğe bırakması bekleniyor.

ABD’de güçlü seyrini sürdüren işgücü piyasalarının ardından bugün enflasyonun seyrine ilişkin sorular yanıtlanıyor.

Yurt içinde Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,2 artacağı ve yıllık enflasyonun yüzde 6’dan yüzde 5,1’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında atacağı adımlara ilişkin yol haritasının bugünkü verilerle netleşmesi beklenirken, Banka’nın yüzde 71 olasılıkla önümüzdeki ay faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı varsayılıyor. para piyasalarının fiyatlamasında.

Para piyasalarında Fed’in yılın geri kalanında faiz indirimine gideceği fiyatlaması güçlü seyrini sürdürürken, Fed üyeleri enflasyonla mücadelede kararlılık mesajları vermeye devam ediyor.

New York Fed Başkanı John Williams dün yaptığı açıklamada, Fed’in enflasyonla mücadelede daha yapacak çok işi olduğunu ve bankacılık departmanındaki krize rağmen para politikasında yön değiştirmemeleri gerektiğini söyledi.

Chicago Fed Lideri Austan Goolsbee ise Fed’in faiz artırımlarında temkinli ve sabırlı olması gerektiğini vurgulayarak, geçen ay yaşanan bankacılık krizinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağından emin olunması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, bugün açıklanacak Fed tutanakları yatırımcıların ilgi odağındayken, bankanın önümüzdeki dönemde para politikalarına ilişkin olası ipuçlarının varlık fiyatlarına etki etmesi bekleniyor.

Dün bu gelişmelerle birlikte New York borsasında S&P 500 endeksi yatay seyrederken Dow Jones endeksi %0,29 yükseldi. Nasdaq endeksi yüzde 0.43 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı bir yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında dün yükseliş trendi ön plana çıkarken, yarından itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri takviminin piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Enflasyonun bölge genelindeki dirençli yapısı nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki ay yapılacak toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesin olarak kabul edilirken, son iki yılda açıklanacak verilerin bu yönde olacağı tahmin ediliyor. haftanın günleri, Haziran ve Temmuz toplantıları için fiyatlandırmayı daha da netleştirecektir.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,15 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.

Asya borsaları da ABD enflasyon verilerinin önünde temkinli.

Bugün Japonya’da açıklanan verilere göre, Mart ayında Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artış yüzde 7,2’ye gerilese de beklentilerin üzerinde kalırken, çekirdek makine siparişleri yıllık yüzde 9,8 artışla beklentileri aştı.

Öte yandan ünlü yatırımcı Warren Buffet’in Japon şirketlerine yatırım yaptığı ve bu yatırımları artıracağını açıklamasının etkileri sürüyor.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 artarken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 azaldı.

Dün iç piyasada alımlı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü önceki kapanışın yüzde 0,63 üzerinde 5.124,25 puandan tamamladı.

Dün yatay bir seyirle 19.2853 seviyesinden kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19.3060 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde perakende satış endeksleri ve yurt dışında ABD’de enflasyon verileri ile Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, teknik olarak BİST 100 endeksi 5.150 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 5.050 ve 5.000 puanlarının ise ana konum.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye Şubat ayı perakende satış endeksleri

15.30 ABD, Mart TÜFE

21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu